Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka sous vide

Kaczka sous vide

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 1480

Dodano:

Odsłon: 7248

Kaczka ala sous vide domowym sposobem - rewelacja. Pyszne, bardzo soczyste mięso. Przepis zainspirowany artykułem ze Smakera (link pod przepisem)

Składniki

1-2 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi z kaczki solimy i pieprzymy z obu stron. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i układamy na piersiach z kaczki. Skórę posypujemy suszoną cebulą.

  2. Każdą pierś pakujemy osobno próżniowo np urządzeniem do pakowania próżniowego :) [można tez spróbować zapakować mięso do worków z zamykaniem hermetycznym odsysając wcześniej powietrze przez słomkę]

  3. Wodę w garnku podgrzewamy do 60 stopni. Pomocny okazuje się elektroniczny termometr kuchenny. Do garnka wkładamy piersi z kaczki. Metoda prób i błędów wybieramy odpowiednią moc palnika lub płyty grzewczej aby temperatura była cały czas w okolicach 60 stopni.

  4. Po ok 2 godzinach wyciągamy mięso z garnka. Zdejmujemy czosnek. Piersi z kaczki rumienimy na rozgrzanej patelni z roztopionym masłem z obu stron.

  5. Podajemy pocięte w plastry.

  6. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń