Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka z jabłkami, marynowana w żubrówce i w winie

Kaczka z jabłkami, marynowana w żubrówce i w winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1572

Dodano:

Odsłon: 4224

Kaczka z jabłkami, marynowana w żubrówce i w winie - idealna na świąteczny, uroczysty obiad!

Składniki

  • 1 kaczka (ok. 2kg), żubrówka 100ml
  • 3 jabłka ,ok 400ml wino czerwone półsłodkie
  • estragon, tymianek
  • jałowiec, ziele angielskie
  • liść laurowy, kilka suszonych śliwek
  • 3 ząbki czosnku, zioła prowansalskie
  • 4 łyżeczki żurawiny ze słoika , 3 łyżeczki miodu
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kaczkę dzielimy na porcję, wkładamy do garnka, wlewamy żubrówkę. Przyprawiamy estragonem i tymiankiem. Przyprawy mają dokładnie oblepić kaczkę. Odstawiamy na około godzinę do lodówki. Przygotowujemy marynatę: wino 300ml, ziele, liście, jałowiec, czosnek i śliwki - wszystko gotujemy ok 3 minuty. Po wystygnięciu zalewamy kaczkę, przykrywamy i odstawiamy na około dobę! Kaczkę wkładamy do rękawa z połową marynaty. Pieczemy ok 2 godzin w temperaturze 180-200 stopni.

  2. Jabłka: każde jabłko kroimy na 8 części. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i na rozgrzaną nakładamy plastry jabłek. Smażymy z dwóch stron. Gdy jabłka zmiękną posypujemy je ziołami, chwilę smażymy. Następnie zalewamy winem - 100ml - "gotujemy" około minuty. Dodajemy żurawinę i miód - mieszamy. Kaczkę nakładamy na talerz, podajemy z jabłkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń