Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowe ciasto z kremem

Kakaowe ciasto z kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 595

Dodano:

Odsłon: 1207

Ciasto kakaowe bez jajek z kremem o smaku adwokata jest bardzo smaczne, łatwe i szybkie do przygotowania.

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szkl mąki tortowej
  • 25 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2,5 szkl maślanki
  • 150 ml oliwy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szkl konfitury z aronii
  • Krem:
  • 3 szkl mleka
  • 200 ml likieru adwokat
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 10 dag masła
  • biszkopty
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski wlać maślankę, dodać cukier waniliowy, cukier kryształ, oliwę i konfiturę.

  2. Następnie wsypać kakao, sodę oczyszczoną i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

  3. Wszystkie składniki razem zmiksować. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 21/35 cm i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec do suchego patyczka około 40-45 minut.

  4. Krem: Do szklanki mleka wlać adwokat, dodać mąkę pszenną, budyń waniliowy i zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem z wanilią.
    Do gotującego się mleka wlać zmiksowane mleko z budyniem i energicznie mieszając zagotować.
    Dodać masło, wymieszać i wyłożyć na zimne ciasto.

  5. Na wierzchu kremu ułożyć biszkopty. Gotowe ciasto włożyć do lodówki i schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń