Do góry

Desery Przepis na:

Kakaowe muffinki z orzechami

Kakaowe muffinki z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 941 Ocena: 24472

Dodano:

Odsłon: 917

Propozycja na puszyste, delikatne, mocno kakaowe babeczki z orzeszkami ziemnymi. W sam raz na małe co nieco :)

Składniki

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g maki żytniej pełnoziarnistej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 150 ml mleka
  • 90 g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 100 g posiekanych orzeszków ziemnych
  • szczypta soli
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.

    Jajka wbijamy do miski i dodajemy do nich ostudzone masło i mleko - wszystko dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera.

  2. Do drugiej miski dodajemy obie mąki (pszenną i żytnią), kakao, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i mieszamy wszystkie suche składniki.

    Następnie do suchych składników dodajemy mokre składniki z pierwszej miski oraz ziarenka z 1/2 laski wanilii i posiekane orzeszki ziemne. Wszystko dokładnie mieszamy.

  3. Powstałą masą napełniamy muffinki silikonowe do 3/4 pojemności i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.

    Gotowe muffinki po ostudzeniu możemy udekorować cukrem pudrem lub ulubionym kremem.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń