Do góry

Dania główne Przepis na:

Kalafior z makaronem pod włoskim beszamelem

Kalafior z makaronem pod włoskim beszamelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 17867

Dodano:

Odsłon: 13311

Odkrywamy inny smak kalafiora.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyty kalafior podzielic na różyczki. Zblanszowac w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru. Odcedzic.

  2. Ugotowac makaron - al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju.

  3. Przygotowac sos: Mleko wlac do garnka, włożyc liście laurowe. Cebulę naszpikowac ząbkami czosnku, włożyc do mleka i zagotowac. Ostudzic. Przelac przez sito do czystego garnka. Masło roztopic i rozprowadzic z mąką. Mieszając dodawac mleko. Gotowac przez 3 minuty, dodac śmietankę i zagotowac. Przyprawic gałką muszkatałową, solą i pieprzem.

  4. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem przełożyć makaron, ułożyc na nim kalafiora i równomiernie polac sosem. Posypać tartym serem i muszkatem. Zapiekać przez 35 - 40 minut w temperturze ok. 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka78 26 września 2011 Uwielbiam kalafior w każdej postaci:))) Wypróbuję w najbliższym czasie:)) Pozdrawiam:)

156 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń