Do góry

Zupy Przepis na:

Kalafiorowa z czerwoną soczewicą

Kalafiorowa z czerwoną soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 298

Dodano:

Odsłon: 83

Urozmaicona wersja standardowej kalafiorowej.

Składniki

  • Ziemniaki 4 - 5 szt.
  • Kalafior, może być również mrożony
  • Soczewica czerwona 4 łyżki stołowe
  • Śmietanka 30 %
  • 1,5 - 2 l bulionu
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od ugotowania wywaru, może być warzywny lub mięsny (gotujemy na małym ogniu przez minimum 40 min)

    W między czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, a kalafiora dzielimy na różyczki.

    Pod koniec gotowania wywaru, doprowadzamy go do wrzenia i wrzucamy ziemniaki oraz soczewicę, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 10 min, po tym czasie dodajemy kalafiora, mieszamy i gotujemy kolejne 10 min.
    Na sam koniec zabielamy zupę połową śmietanki (od razu wlewamy do garnka), mieszamy energicznie, zostawiamy gotującą się jeszcze 3-4 minuty. Szatkujemy natkę pietruszki, posypujemy zupę już na talerzu i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń