Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kalarepowa lasagne z pomidorem i szpinakiem"
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 119
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 122
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 98
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22682
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 119
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 122
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 98
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22682
Składniki
ok. 75 minut.
Mrożony szpinak przełożyć na sitko, pozostawić, aż rozmarznie i ocieknie. Pestki słonecznika zrumienić na suchej patelni. Kalarepki obrać, pokroić w cieniutkie plasterki, gotować 2 minuty w posolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, osuszyć.
Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Do zasmażki wlać zimne mleko, gotować 2-3 minuty, stale mieszając, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem. Pomidory pokroić w plastry. Rozmrożony szpinak posiekać.
W żaroodpornej formie (wym. 20x30 cm) na przemian układać: plasterki kalarepki, szpinak i plastry pomidorów. Każdą warstwę posmarować odrobiną sosu. Na wierzch zapiekanki wylać resztę beszamelu. Posypać startym żółtym serem i pestkami słonecznika. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 35-45 minut. Udekorować szałwią.Źródło: Życie na gorąco