Do góry

Dania główne Przepis na:

Kalmary w kolendrze

Kalmary w kolendrze

Autor:

Przepisów i artykułów: 191 Ocena: 3100

Dodano:

Odsłon: 135

Aromatyczne i rozpływające się w ustach kalmary

Składniki

  • kalmary 2 szt
  • Czosnek 3 ząbki
  • kolendra ziarna płaska łyżeczka
  • kumin szczypta
  • chili- do smaku
  • cytryna- sok 2 łyżki
  • kolendra nać 2 łyżki
  • oliwa do smażenia
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Bardzo polecam to mięciutkie mięsko, nie wymagające długiej obróbki.

    Dostałam świeże kalmary- ale równie dobre są mrożone- nie trzeba ich obierać.
    Swoje obrałam- wyjęłam i odcięłam części twarde.
    Tuby rozcięłam na płasko i nacięłam je lekko nożem w kratkę. Pokroiłam na prostokąty 2 na 3 centymetry.
    Kawałki posypałam utłuczoną kolendrą, kuminem, chili i posmarowałam wyciśniętym czosnkiem.
    Wszystko wrzuciłam na rozgrzaną patelnię, po paru minutach obróciłam kalmary i dosłownie po paru minutach mięso będzie przyrumienione.
    Po wyłączeniu ognia dodałam sok z cytryny i nać kolendry.

  2. Można zjeść kalmary na przykład z grzankami i sosem czosnkowym.
    Świetnie smakują w bułce- paluszku.

    Polecam kalmary podane z ryżem i sosem warzywnym.

    Szybko o sosie warzywnym:
    Na patelni podsmażyłam cebule potem dodałam czosnek, i po paru minutach np. cukinię lub bakłażana- u mnie wykorzystałam okrę.
    Po kolejnych paru minutach dodałam pokrojone pomidory. Użyłam podobnych przypraw jak do kalmarów- oprócz cytryny. Do sosu dodałam łyżkę śmietany i trochę żółtego sera. Konsystencję sosu można poprawić łyżką mąki rozrobioną w zimnej wodzie.
    Na sam koniec odrobina soli i nać kolendry. Gotowe!

    Smacznego :)



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń