Do góry

Dodatki Przepis na:

Kandyzowane skórki z cytryn i pomarańczy

Kandyzowane skórki z cytryn i pomarańczy

Autor:

Przepisów i artykułów: 317 Ocena: 3824

Dodano:

Odsłon: 1426

Do wypieków na Boże Narodzenie (i nie tylko) jak znalazł. Trochę cierpliwości i pracy, a otrzymamy rzecz własnoręcznie zrobioną o niezwykłym aromacie. I pomyśleć, że najczęściej te skórki wyrzucamy.

Składniki

  • skórki z 4 cytryn + szklanka cukru
  • skórki z 4 pomarańczy + szklanka cukru
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cytryny i pomarańcze umyć i sparzyć wrzątkiem. Zdjąć z nich skórkę. Gotować 10-15 minut w oddzielnych garnkach. Wodę z gotowania odlać. Wlać nową do każdego garnka i znów gotować 10-15 minut. Wodę ponownie odlać. Chodzi o to aby pozbyć się środków chemicznych którymi cytryny i pomarańcze były pokryte. Z wewnętrznej części skórek odkroić białą, gorzką część. Po gotowaniu skórki są miękkie i tą czynność można wykonać bardzo łatwo. Drobno pokroić skórki z cytryny i to samo z robić ze skórkami z pomarańczy. Gotować je w oddzielnych garnkach, każde w szklance wody i cukru. Należy mieszać drewnianą łyżką. Cały czas pilnować aby skórki się nie przypaliły, gdyż płynu będzie ubywać. Czynność ta powinna potrwać jakieś 30-40 minut. Gotowe skórki rozłożyć na papierze do pieczenia posypanym cukrem pudrem. Zostawić do całkowitego skarmelizowania, najlepiej na całą noc. Przechowywać w lodówce w zamkniętych słoiczkach.
    Uwaga!
    Można oczywiście dać skórki z większej ilości cytrusów, ale wtedy trzeba proporcjonalnie zwiększyć ilość cukru i wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń