Do góry

Desery Przepis na:

Kapuściane chili con carne

Kapuściane chili con carne

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Kapuściane chili con carne"

Składniki

  • 80 dag mielonego mięsa mieszanego
  • 80 dag kapusty kiszonej
  • 5 dymek ze szczypiorkiem
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1
  • 5 l bulionu warzywne go
  • po 1 strączku czerwonej i zielonej papryczki chili
  • 7 dag drobno startego sera żółtego
  • np. gouda
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 150 ml naturalnego jogurtu greckiego
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz czarny
  • chili w proszku
  • pieprz cayenne
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dymki oczyść, opłucz. Szczypiorek posiekaj, cebulki potnij na kawałki. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Włóż mięso mielone. Usmaż je na rumiano, mieszając co jakiś czas. Dodaj cebulki, smaż 2 min. Następnie dołóż odciśniętą, posiekaną kapustę.

  2. Oprósz wszystko solą (ostrożnie, bo kiszona kapusta bywa bardzo słona), pieprzem oraz chili. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż kilka minut. Następnie wlej gorący bulion, zmniejsz ogień. Garnek przykryj i gotuj ok. 30 min.

  3. Obie papryczki chili opłucz, przekrój wzdłuż na pół i pousuwaj pestki. Papryczki posiekaj i dodaj do zupy 5 min przed końcem gotowania. Danie przypraw pieprzem cayenne.

  4. Natkę opłucz, osusz, posiekaj. Wymieszaj ze szczypiorkiem. Zupę rozlej do talerzy. Każdą porcję posyp zieleniną oraz startym żółtym serem. Podawaj z kleksem z jogurtu.

  5. Jeśli chcesz, by twój kapuśniak był bardziej sycący, dodaj do niego ugotowane ziemniaki. Świetnym rozwiązaniem są też grzanki. Jak je przygotować?

  6. Krok 1. Pieczywo (możesz wybrać pszenne tostowe, ale też razowe, np. z ziarnami zbóż, pestkami słonecznika, siemieniem lnianym lub sezamem) pokrój na kromki, a te w kosteczkę o boku ok. 1 cm. Przełóż do miseczki.

  7. Krok 2. Obierz kilka ząbków czosnku, przeciśnij je przez praskę i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Polej tym pokrojone pieczywo, delikatnie przemieszaj. Kosteczki smaż na patelni, aż ładnie się zrumienią.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń