Do góry

Desery Przepis na:

Kapuściane woreczki

Kapuściane woreczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28000

Dodano:

Odsłon: 11

Wypróbowany przepis na "Kapuściane woreczki"

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 szklanka ryżu
  • 2
  • 5 szkl. bulionu z kostki
  • 4 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 10 liści kapusty włoskiej
  • po 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i mąki
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz, op łucz, wysusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a potem dro bno poszatkuj. Marchewki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach.

  2. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej połowę masła. Wrzuć posiekaną cebulę oraz starte marchewki. Smaż razem, często mieszając, około 5 minut.

  3. Ryż przepłucz na sicie, osącz. Dodaj do warzyw. Chwilę smaż razem, a potem zalej bulionem. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem tak długo, aż ryż wchłonie cały płyn.

  4. Mieszankę ryżu i warzyw przestudź. Wbij dwa jajka, wsyp suszony tymianek, starannie wymieszaj. Dopraw całość do smaku solą oraz sporą szczyptą pieprzu.

  5. Liście kapusty wrzucaj na wrzątek, aby się krótko obgotowały. Wyjmij, ostudź, a następnie zetnij zgrubiałe nerwy. Zblanszuj kilka łodyg szczypiorku (lub liść pora). Odłóż, by wystygły.

  6. Ryż nakładaj na kapustę, formuj sakiewki. Związuj je szczypiorkiem lub pokrojonym w paski liściem pora. Ułóż w garnku, zalej 1/2 litra wrzątku, dodaj koncentrat. Gotuj ok. 50 minut. Sakiewki ułóż na półmisku. Sos zagęść zasmażką z reszty masła oraz mąki. Dopraw do smaku, polej danie.

  7. porcja 0,7 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń