Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak.

Kapuśniak.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1406 Ocena: 17975

Dodano:

Odsłon: 3925

Kapuśniak ugotowany z domowego kiszenia kapusty z żurawiną, na wędzonym boczku i kiełbasie.

Składniki

  • kiszona kapusta 70 dag
  • ziemniaki 3 szt. pokrojone w kostkę
  • wędzony boczek 30 dag
  • kiełbasa śląska 2 kiełbaski
  • pęczak 2 garści (żeby kapuśniak był treściwy)
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • Majeranek
  • czerwona słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
  • Ziele angielskie 6 ziaren
  • Liść laurowy 2 listki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W 1,5 litra wody gotujemy skórkę z boczku, ziemniaki i pęczak, jednocześnie smażymy pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę. Gdy ziemniaki są miękkie wrzucamy usmażony boczek z kiełbasą, tylko bez tłuszczu, bo na tym tłuszczu podsmażymy kapustę kiszoną z sokiem. Podczas smażenia kapusty posypujemy ją majerankiem i mieszamy.

  2. Do gotującej się na wolnym ogniu zupy, dodajemy pastę rosołową i pozostałe przyprawy. Gdy kapusta troszkę się podsmaży, dodajemy ją do garnka i gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie (około 60 minut). Gotową zupę wlewamy do talerzy i konsumujemy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń