Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak z mięsem mielonym i okrą

Kapuśniak z mięsem mielonym i okrą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1815 Ocena: 41752

Dodano:

Odsłon: 3450

Pyszna zupa lekko zagęszczona okrą.

Składniki

  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 3 ziemniaki
  • 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • 3-4 suszone grzyby
  • 3 łyżki kaszy pęczak
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka strąków okry
  • kminek mielony
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jarzyny obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
    Kapustę szatkujemy.
    Grzyby obgotowujemy, kroimy w paski.
    W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso mielone, przy pomocy szpatułki rozdrabniamy na mniejsze fragmenty.
    Następnie wrzucamy jarzyny wraz z ziemniakami oraz grzyby, dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając (około 5-7 min).
    Do rondla wrzucamy poszatkowaną kapustę i kaszę, gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 min, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy do miękkości kaszy.
    Po 5 minutach od momentu dodania koncentratu dodajemy pokrojoną okrę.
    Do smaku doprawiamy kminkiem, solą oraz pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pesto 18 stycznia Gdzie kupić okrę? Chętnie bym jej spróbowała, ale nigdzie nie widziałam w sprzedaży. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 stycznia CB to już, po focie rozpoznaję, podobnie jak Fucię xD
Super zupaka, w sam raz na tą porę roku, pycha :D
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń