Do góry

Przetwory Przepis na:

Kapusta z burakami

Kapusta z burakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 563

Dodano:

Odsłon: 11985

Fajna odskocznia od klasycznych buraczków do obiadu:)Przepis dostałam od teściowej:)Polecam.

Składniki

  • Kapusta biała (poszatkowana), 2 kg
  • buraki (obgotowane i zszatkowane na grubych oczakch), 2 kg
  • duże cebule (pokrojone w plastry), 4 szt.
  • sól, 2 łyżki
  • pieprz czarny, 1/2 łyżeczki
  • ocet, 1 szklanka
  • cukier, 1 szklanka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Poszatkowaną kapustę, starte buraki,cebulę, sól i pieprz wymieszać i odstawić na 3 godziny.

  2. Z octu i cukru zagotować zalewę.Gorącą zalewą zalać wszystko i wymieszać.Kłaść do słoiczków i pasteryzować 15 minut.

  3. Rada ode mnie:Z praktyki polecam zrobić podwójną zalewę by sałatka była w słoiczkach cała w tym doku i nie była sucha górą.Zrobiłam z surowych buraków i wydaje mi się smaczniejsza(obgotowane po pasteryzowaniu i leżakowaniu zimą w słoiczkach wydają się zbyt miękkie w połączeniu z jędrną kapustą)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń