Do góry

Śniadania Przepis na:

Karczek

Karczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7206

Dodano:

Odsłon: 32208

karczek wyszedł pyszniutki, ale najlepsza to ta galaretka co się zrobiła wkoło :) mniam

Składniki

  • 1,3 kg karczku
  • 10-15 g soli peklowej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Karczek umyć. Sól peklową rozpuścić w wodzie. Karczek umieścić w misce i zalać solanką, odstawić na 48h w chłodne miejsce.
    W garnku podgrzać wodę do temperatury 80 stopni. Karczek włożyć do woreczka foliowego (był w zestawie z szynkowarem) włożyć do szynkowaru, woreczek zakręcić i docisnąć wieczkiem ze sprężyną dociskową, zakręcić i wstawić do garnka z wodą. Gotować w 80 stopniach 2 godziny. Wystudzić szynkowar, wstawić do lodówki najlepiej na noc i wspaniała wędlinka będzie w sam raz na śniadanie :) Smacznego

  2. W ten sam sposób zrobiłam szynkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Gruba-dynia 18 grudnia 2013 Witaj! jako szczęśliwa , świeżo upieczona posiadaczka szynkowaru nie moge się doczekać, kiedy go użyję. Bardzo mi odpowiada Twój przepis na karczek. Mam pytanie: czy nie należy dodać przypraw? Czy sama sól peklowa wystarczy?? Pozdrawiam! Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 10 listopada 2013 Wygląda "obłędnie"już patrzyliśmy z mężem na allegro za tym sprzętem,ceny bardzo przestępne,może Mikołaj nam przyniesie wspólny prezent -)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 10 listopada 2013 wygląda mega apetycznie:) ja też muszę sobie sprawić takie urządzenie:))) Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 10 listopada 2013 bosz, ja też zaraz pooglądam jak to cenowo wygląda, przeboskie ! :) Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

taura 10 listopada 2013 Jestem mega zwolenniczką wędlin własnej roboty. Wielkie brawa, wygląda wspaniale :) Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 10 listopada 2013 Co za smakowity baleronik, coś czuję, że już nie kupisz więcej gotowych wędlin.
Zaraz wejdę na allegro i rozejrzę się za tym wspaniałym urządzeniem.
Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń