Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karkówka pieczona w ziołach"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 57
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 57
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Składniki
Karkówkę umyć i osuszyć, lekko ponacinać w kratkę. Suszony majeranek i miętę wymieszać z łyżką oliwy, solą i pieprzem, natrzeć starannie mięso. Owinąć w folię spożywczą, pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej na 2 godziny.
Oliwę rozgrzać na patelni, po chwili dodać masło. Karkówkę obsmażyć ze wszystkich stron po kilka minut (powinna być lekko zrumieniona). Przełożyć do brytfanny, podlać kilkoma łyżkami ciepłej wody, piec 90 minut w temp. 200°C.
Pokroić mięso w grube plastry, podlać wytopionym sosem i zostawić w piekarniku jeszcze na 10-15 minut. Przełożyć na półmisek, polać sosem, udekorować listkami świeżej mięty, estragonu i tymianku. Można podawać na ciepło lub na zimno.Źródło: Twoje Imperium