Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka w sosie słodko - kwaśnym

Karkówka w sosie słodko - kwaśnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 1726

Dodano:

Odsłon: 35319

Danie dla tych, którym znudziła się już karkówka z grilla, bo to delikatne i kruche mięso w aromatycznym sosie. Przepis przywiozłem z Siedliska nad jeziorem u Basi i Grzesia - serdecznie polecam ich kuchnię i pensjonat ;-)

Składniki

  • karkówka - 1 kg
  • ogórki konserwowe - 1 słoik (litrowy)
  • pieczarki - 500 g
  • cebula - 2 szt.
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • ketchup pikantny - 250 ml
  • olej do smażenia - 4 łyzki
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Karkówkę kroimy na plastry, delikatnie rozbijamy, solimy, pieprzymy i obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Jak się porządnie przyrumieni, przekładamy do żaroodpornego naczynia (wybieramy takie z pokrywką).

  2. W czasie, kiedy smaży się mięso, cebulę kroimy w piórka a paprykę w kostkę, a potem smażymy na tej samej patelni, na której przyrządzaliśmy karkówkę. Jak już cebula się zeszkli, a papryka nieco zmięknie, przekładamy je na kotlety.

  3. A w czasie, kiedy smaży się cebula i papryka, zabieramy się za pieczarki: myjemy je, kroimy w ćwiartki lub ósemki, a potem smażymy, aż odparują i nieco się zrumienią, po czym przekładamy je do naczynia z mięsem.

  4. Teraz czas na ogórki: kroimy je w kostkę i rozkładamy równomiernie na mięsie i warzywach.

  5. Zalewę z ogórków odcedzamy i mieszamy z ketchupem. Gotowym sosem zalewamy nasze danie, po czym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 1,5 - 2 godziny.
    Podajemy z ryżem. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 04 marca 2016 Karkówka z tego przepisu wychodzi wyśmienita. Mam pytanie do autora, ponieważ chciałam to zrobić na imprezę urodzinową i będę potrzebowała 15 takich porcji, czy można przygotować danie na tej dużej blasze z piekarnika? Czy wystarczy przykrycie, zamknięcie tego folią aluminiową?

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Marusia26 21 lipca 2015 Hmmm, coś bardzo zaskakującego. :) Muszę spróbować.Zalewa z ogórków z keczupem ??? A może z musztardą lub majonezem ??? Nie lubię keczupu więc może przecier pomidorowy ??? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń