Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Karp w panierce cytrynowej"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Sprawione karpie moczę 2-3 godziny w zimnej wodzie, osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w dzwonka.Skrapiam sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i oprószam do smaku solą i pieprzem cytrynowym, panieruję w mące.
Jajka roztrzepuję z piwem, maczam w nich dzwonka ryby, obtaczam w bułce wymieszanej ze startą skórką z dwóch cytryn. Otrząsam rybę z nadmiaru panierki.
Dzwonka układam w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu kładę wiórki zimnego masła prosto z lodówki, można dać na wierzch kilka plastrów cytryn. Piekę około 40 minut w temperaturze 180°C. Rybę podaję na gorąco.
55 min • Porcja 160 kcal • Koszt porcji ok. 4 zł • Przepis na 6 porcji
To moja propozycja na świątecznego karpia pieczonego. W ten sposób przygotowany jest pyszny i chrupiący. Agata Skiba z ŁabędziowaŹródło: Kobieta i życie