Do góry

Desery Przepis na:

karpatka

karpatka

Autor:

Przepisów i artykułów: 466 Ocena: 15314

Dodano:

Odsłon: 19182

proste i smaczne ciasto

Składniki

  • 125 g margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • Krem: 1/2 litra mleka
  • ok 3/4 szkl cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200g masła (można dac mniej)
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    wodę wraz z margaryną zagotować. Zdjąć z ognia i dodać 1 szklankę mąki, szybko wymieszać i postawić na ogniu, chwilę ucierać i zostawić do ostygnięcia.


    Kiedy już wystygnie dodajemy proszek do pieczenia i po jednym jajku ucierając mikserem.
    Tak przygotowane ciasto rozsmarowujemy na dużej blasze z piekarnika, przykrytej papierem do pieczenia Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 230st.C potem zmniejszamy temperaturę do 200St.C i pieczemy jeszcze 20 minut.

  2. krem:

    z mleka odlewamy 2/3 szklanki, resztę zagotowujemy. Do zimnego mleka dodajemy obje mąki,żółtko, cukier i dobrze mieszamy.
    Kiedy mleko zacznie się gotowac wlewamy mieszamy, gotując budyń. odstawiamy z ognia przykrywając folią żeby nie zrobił nam się kożuch na budyniu i odstawiamy do wystygnięcia.
    Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy po lyżcze zimnego budyniu caly czas miksując.

  3. Ciasto przecinamy na pół, rozsmarowujemy krem na jednym placku, przykrywamy drugim i posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dagmara_65 11 sierpnia 2013 Moje ulubione ciasto! Przesmacznie prezentuje się Twoja karpatka :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń