Do góry

Przekąski Przepis na:

karpatka

karpatka

Autor:

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 3781

Dodano:

Odsłon: 22143

bardzo dobra karpatka, która zawsze się udaje!!!

Składniki

  • CIASTO:
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki wody
  • 20 dag kostki margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM:
  • litr mleka
  • kostka masła
  • kostka margaryny
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. wykonanie ciasta: margarynę rozpuścić w gorącej wodzie, gotować 5 minut, dodać mąkę szybko mieszając , trzymać na ogniu aż powstanie aż ciasto zrobi się szkliste, wystudzić do letniego ciasta dodać 6 całych jajek i proszek do pieczenia, miksować aż składniki się połączą. podzielić ciasto na dwie formy i upiec . w 180 stopniach przez 35 min. ciasto ma być zrumienione i podsuszone.

  2. krem: z mąki , mleka i cukru ugotować budyń , wystudzić , utrzeć margarynę z masłem na biało dodawać po łyżce budyniu , ucierać, następnie przełożyć nim zimne ciasto. wierzch ciasta posypać cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 16 czerwca 2010 pięknie Ci sie pofalowała, widać że pieczona dobrą ręką , pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 06 czerwca 2010 Godna polecenia(też mam ten przepis) i robię pyszną karpatkę!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Lumiuz 02 czerwca 2010 śliczna jest, szczególnie te "fale" się udały ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń