Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka z kremem budyniowo-czekoladowym.

Przepis dnia 2019-02-17
Karpatka z kremem budyniowo-czekoladowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 1451

Dodano:

Odsłon: 4606

Dzisiaj częstuję Was pyszną karpatką. Nie pamiętam już kiedy jadłam to ciasto, chyba wieki temu. A z racji tego, że naszła mnie ochota na kawałek domowej własnoręcznie przygotowanej karpatki to upiekłam. Jaka wyszła pyszna...mówię Wam. Najlepsza jaką do tej pory jadłam. Mocno czekoladowy krem doskonale komponuje się z niesłodkimi chrupiącymi blatami. Nieskromnie napiszę, że wyszła mi taka jak chciałam. A jaka jest Wasza ulubiona karpatka? A może macie ochotę na moją? Upieczcie koniecznie :) A ja udanych i słodkich wypieków Wam życzę :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 25 dag dag masła lub margaryny
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • około 8 małych jajek
  • Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 4 lekko kopiaste łyżki cukru pudru
  • 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • 25 dag masła lub margaryny
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Wodę i masło lub margarynę przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta jednolita masa, można mieszać mikserem ( ja tak zrobiłam ). Gotujemy kilka minut cały czas mieszając. Gdy masa będzie jednolita i gęsta przekładamy ją do miski i bardzo dokładnie studzimy.
    Następnie do zimnej masy wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Ciasto powinno być jednolite i dość gęste. Możemy zużyć całe osiem jajek albo mniej, trzeba wyczuć ten moment, żeby ciasto nie było ani za gęste, ani za rzadkie.

  2. Do pieczenia: Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy do dwóch blaszek o wymiarach 24 cm x 35 cm. Blaszek niczym nie smarujemy ani nie wykładamy papierem.

  3. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 35-40 minut do zrumienienia. Upieczone blaty dokładnie studzimy. Ja studzę przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.

  4. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i kakao chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie mieszamy.

  5. Przekładanie: Gotowym kremem przekładamy wystudzone blaty karpatkowe.

  6. Pudrowanie: Karpatkę od razu oprószamy obficie cukrem pudrem. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.

  7. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
    Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
    Budynie na pół litra mleka każdy i bez cukru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń