Do góry

Zupy Przepis na:

Kartoflanka na mleku

Kartoflanka na mleku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1853 Ocena: 42658

Dodano:

Odsłon: 4510

Troszkę inna propozycja na tę popularną u nas zupę. Mleko powoduje, że danie jest bardzo lekkie.

Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 500 g boczku wędzonego
  • 500 g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka oleju
  • kminek
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Boczek, cebulę, ziemniaki kroimy w kostkę. Boczek smażymy na oleju, dodajemy posiekany czosnek i cebulę. Chwilę razem smażymy, wrzucamy ziemniaki, posypujemy kminkiem. Smażymy kilka minut, po czym zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy do miękkości ziemniaków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mleko mieszamy z mąką i żółtkami, zaprawiamy zupę, zagotowujemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń