Do góry

Dania główne Przepis na:

Kąski z polędwicy wieprzowej z jałowcem, czerwonym winem i grillowanymi warzywami

Kąski z polędwicy wieprzowej z jałowcem, czerwonym winem i grillowanymi warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 1855

Dodano:

Odsłon: 1832

Przepis, który dziś prezentuję, powstał spontanicznie i w oparciu o składniki, które urzekły mnie swoim kolorem, świeżością i delikatnością. Połączyłam bardzo chudą polędwicę wieprzową z charakterystycznymi w smaku ziarnami jałowca, ulubionymi przyprawami i odrobiną czerwonego wytrawnego wina. Do tego zgrillowałam młodziutką kalarepkę i żółte kabaczki z odrobiną oliwy z oliwek i solą morską. Sprawdźcie sami, czy to są i Wasze letnie smaki.

Składniki

  • 700 g polędwicy wieprzowej w kawałku
  • kilka ziaren jałowca
  • 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 100 ml wody
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, czerwona słodka i ostra papryka
  • 1 kalarepa
  • 2 małe kabaczki
  • kilka kromek macy lub ulubiona kasza
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso opłukać, oczyścić z błonek, pokroić w grubą kostkę, doprawić, wrzucić kilka ziaren jałowca, zalać dwiema łyżkami oliwy, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej zrobić to albo dnia poprzedniego, albo rano).

  2. Po tym czasie wrzucić do teflonowego rondla z podgrzaną lekko 1 łyżką oliwy, smażyć około 15 minut, mieszając.

  3. Dodać wino i smażyć na wolnym ogniu aż wyparuje. dolać wodę, przykryć rondel i dusić do 5 - 7 minut. Doprawić do smaku, jeśli nie dość mocno zrobiliście to marynując je.
    Cukinię opłukać, pokroić w pół talarki, kalarepkę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać na patelni grillowej odrobinę oliwy i najpierw usmażyć chipsy z kalarepy, a potem cukinię.
    Całość serwować z macą lub ulubioną kaszą.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń