Do góry

Dania główne Przepis na:

Kasza gryczana z szynką i warzywami

Kasza gryczana z szynką i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 3064

Dodano:

Odsłon: 235

Szybki w przygotowaniu, sycący, smaczny i zdrowy obiad. Polecam.

Składniki

  • 150 g kaszy gryczanej białej
  • 5-6 pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów z żurawiną
  • 4-5 plasterków szynki drobiowej
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka i ostra
  • olej rzepakowy do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Cebulę drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę umyć i pokroić. Warzywa przełożyć na patelnię i smażyć na oleju kilka minut, aż zmiękną. Dodać przyprawy. Całość wymieszać. Następnie dodać pokrojoną szynkę i jeszcze chwilę smażyć. Na talerze nakładać najpierw kaszę, a następnie zawartość patelni. Posypać pokrojonymi suszonymi pomidorami i żurawiną.
    To danie można również przygotować w wersji bez szynki. Też jest pyszne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 19 lutego Bardzo apetyczne danie. Podoba mi się ten sos z dodatkiem suszonych pomidorów. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 lutego Gryczana zawsze, a jeszcze z takimi pysznymi dodatkami, to już rozkosz :) Mniam, mniam :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 14 lutego Moja ulubiona kasza gryczana w bardzo apetycznym wydaniu:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń