Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaszotto z grzybami i kawałkami szynki.

Kaszotto z grzybami i kawałkami szynki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1069 Ocena: 11270

Dodano:

Odsłon: 409

Kaszotto z mieszanką grzybów: łuszczak zmienny, boczniak ostrygowaty, azjatyckie grzyby ryżowe, pieczarki, oraz z kostkami z szynki.

Składniki

  • kasza gryczana 2 szklanki
  • bulion warzywny + wywar z grzybów 1,5 litra
  • 1 duża cebula
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • mieszanka grzybowa w zalewie 1 słoik
  • lubczyk suszony 2 łyżki
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • pieprz czarny pół łyżeczki
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pasta rosołowa 2 łyżki
  • natka pietruszki lub bazylia do dekoracji
  • plastry szynki 3 szt.
  • przyprawa do mięsa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wlewamy do garnka wywar z grzybów i bulin warzywny z pasty rosołowej, razem 1,5 litra, zagotowujemy.

  2. Dodajemy grzyby i na wolnym ogniu gotujemy.

  3. W między czasie na patelni smażymy plastry szynki z pokrojoną cebulą, przyprawione ziołami.

  4. Podsmażone plastry kroimy w kostkę i dodajemy do garnka razem z pozostałymi przyprawami. Gotujemy do miękkości mięsa.

  5. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy wypłukaną kaszę i gotujemy do jej pęcznienia.

  6. Jeżeli kasza będzie pęcznieć próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie.

  7. Przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut, kasza ładnie nam dojdzie.

  8. Gotowe kaszotto nakładamy do talerzy, dekorujemy natką pietruszki i konsumujemy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń