Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kebab z mielonego mięsa"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 95
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 95
Składniki
Do miski włóż mielone mięso. Wrzuć cebulę startą na tarce na małych oczkach oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj sok oraz skórkę z cytryny, posiekaną miętę i natkę oraz pozostałe przyprawy. Wymieszaj. Przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Przygotuj sos jogurtowy. Do miski włóż jogurt, dodaj sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną zieleninę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem. Wstaw do lodówki.
Drewniane patyczki do szaszłyków namocz w wodzie. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa podłużne kiełbaski, nabij je na patyczki i lekko spłaszcz. Usmaż na patelni grillowej lub upiecz na grillu (na tackach). Podawaj z sosem jogurtowym, chlebkiem pita lub ryżem.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut, sztuka: 240 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie