Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks nafaszerowany mieszanką tropikalną kandyzowanych owoców, jednak można go przyrządzić z tradycyjnymi świątecznymi bakaliami.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Same żółtka utrzyj na bardzo gęstą masę z cukrem, podczas ucierania dodaj sok z cytryny oraz skórkę otartą z 1 sztuki. W osobnej misce ubij na sztywną pianę białka (najlepiej z dodatkiem szczypty soli).
Pianę z ubitych białek przełóż do masy jajecznej, dodaj przesianą mąkę, a na sam koniec dodaj mieszankę tropikalną. Wszystko dokładnie wymieszaj, jednak powoli, by nie utracić powietrza, które zostało wtłoczone w białka. Gotową masę przełóż do formy solidnie wysmarowanej tłuszczem. Wymiary formy keksówki to około 34 cm.
Całość zapiecz w temperaturze 160 stopni (termoobieg) przez około 50 min. Pozostaw po upieczeniu na chwilę do ostudzenia.