Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Keks bakaliowy"
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 86
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1663
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 26
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1575
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 86
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1663
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 26
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1575
Składniki
Mój ulubiony keks. Ciasto jest wilgotne, pachnące, bakaliowe. Aniela Hnatyszyn z Braniewa
Migdały siekam, daktyle i figi kroję, rodzynki namaczam i osączam. Bakalie (łyżeczkę migdałów zostawiam) mieszam z połową mąki.
Margarynę ucieram z cukrem pudrem, dodaję po jajku, następnie pozostałą mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Na koniec łączę utarty tłuszcz z bakaliami.
Ciasto piekę 40-45 min w 180°C w formie z pergaminem, posypane migdałami. Studzę, wyjmuję z formy z papierem. Smaruję ze wszystkich stron polewą czekoladową, a wierzch dodatkowo glazurą, przybieram orzechami.Źródło: Kobieta i życie