Do góry

Desery Przepis na:

Keks dyniowy

Keks dyniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 642 Ocena: 9611

Dodano:

Odsłon: 2440

Przepyszne, aromatyczne, wilgotne ciasto wypełnione po brzegi bakaliami. Ekspresowe w przygotowaniu, bez użycia miksera. Polecam :-)

Składniki

  • mąka pszenna 30 dag
  • cukier 20 dag
  • jajko duże 3
  • sól szczypta
  • pure z dyni ok. 40 dag
  • olje roślinny 150 ml
  • cynamon 1,5 płaskien łyżeczki
  • mielony kardamon 3/4 płaskiej łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1,5 płaskiej łyżeczki
  • soda oczyszczona 3/4 płaskiej łyżeczki
  • ulubione bakalie (u mnie orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, migdały i rodzynki) ok. 1 1/2 szkl.
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Bakalie z grubsza posiekać ( głównie orzechy ).

    W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę, cukier, sól oraz przyprawy. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane lekko jajka, puree z dyni oraz olej. Do składników suchych dodać składniki mokre i krótko wymieszać, tylko do połączenia. Na koniec dodać bakalie i wymieszać.

  2. Ciasto przełożyć do formy keksówki o dolnych wymiarach około 30 x 12 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wyrównać.

  3. Piec w temperaturze 175°C przez 45 minut, do suchego patyczka.

    Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i odłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń