Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Keks marmurek"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1144
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 642
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 214
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1144
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 642
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 214
Składniki
Czas przygotowania: około 90 minut
Masło (lub margarynę) utrzeć ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka połączyć z masą maślaną. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Na koniec ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
Ciasto rozdzielić na trzy części. Do jednej części dodać kakao i mleko, do drugiej – mielone orzechy, natomiast trzecią pozostawić bez dodatków.
Podłużną foremkę o dł. 25 cm posmarować tłuszczem. Nakładać naprzemiennie jasne, kakaowe i orzechowe ciasto. Delikatnie przemieszać całość widelcem tak, żeby powstał charakterystyczny marmurkowy wzorek. Formę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut. Wystudzić.
Polewę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Wystudzone ciasto oblać grubą warstwą polewy. Można udekorować orzechami i miętą.Źródło: Życie na gorąco