Do góry

Desery Przepis na:

Keks rumowy w lukrowej polewie

Keks rumowy w lukrowej polewie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Keks rumowy w lukrowej polewie"

Składniki

  • 2/3 kostki masła
  • 15 dag orzechów laskowych
  • 2/3 szkl. drobnego cukru. Dodatkowo: 4 jajka
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 op. proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 czubata szkl. cukru pudru
  • 5 łyżek rumu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Orzechy laskowe zmiel lub bardzo drobno posiekaj. Masło utrzyj z cukrem na puszystą jasną masę. Kolejno wbijaj po jednym jajku, dokładnie miksując. Dodaj cynamon i 3 łyżki rumu. Orzechy wymieszaj z mąką pszenną i  ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia.

  2. Porcjami wsypuj do masy maślanej, cały czas miksując. Foremkę keksową wyłóż pergaminem, napełnij przygotowanym ciastem. Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz około 50 minut.

  3. Cukier puder utrzyj z resztą rumu oraz odrobiną wrzątku na gładki lukier. Oblej nim wystudzone ciasto. Wierzch udekoruj wg uznania, np. bitą śmietaną.

  4. 75 min Porcja: 240 kcal

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń