Do góry

Przetwory Przepis na:

Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 1901 Ocena: 43529

Dodano:

Odsłon: 889

Niesamowicie smaczny, prosty w wykonaniu.

Składniki

  • 1 kg cukinii
  • 1 kg papryki
  • 1 kg cebuli
  • 1/2 kg cukru
  • 6 łyżeczek soli
  • 125 ml octu 10%
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (po 195 g)
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinie obieramy, usuwamy gniazda nasienne, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Następnie odciskamy z płynu, dodajemy cukier i ocet, gotujemy pół godziny na małym ogniu.
    Paprykę i cebulę miksujemy.
    Do cukinii dodajemy zmiksowane warzywa, obie papryki, gotujemy 10 min.
    Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i curry. Przekładamy do słoiczków, Zapiekamy w 130°C od zimnego piekarnika, przez 35 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń