Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiełbasa żywiecka sucha.

Kiełbasa żywiecka sucha.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 934 Ocena: 8602

Dodano: 12.06.2018

Odsłon: 2980

Kiełbasa żywiecka sucha, wędzona, podpiekana, idealna do kanapek. Wędzona metodą w garnku na zrębkach olcha/buk.Suszona 21 dni w temperaturze 6 stopni Celsjusza.

Składniki

  • Surowiec:
  • łopatka - 1,2 kg
  • boczek - 1,2 kg
  • Przyprawy:
  • peklosól 44 g
  • cukier 4 g
  • pieprz 7 g
  • czosnek 9 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie odważone przyprawy mieszamy.

  2. Rozdrabnianie:

    łopatkę wieprzową rozdrabniamy przez szarpak
    boczek przez sitko 10 mm.


  3. Wykonanie:

    Zmielone mięsa wyrabiamy stopniowo dodając przyprawy. Wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu. Wyrobiony farsz wkładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.

  4. Po tym czasie ponownie wyrabiamy chwilę i napełniamy ścisło osłonki białkowe.

  5. Zawiązujemy koniec napełnionych batonów, wieszamy do osuszenia na 12 godzin.

  6. Po osuszeniu wędzimy 2 godziny na zrębkach olcha/buk w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza, podpiekamy w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz batonu temperatury 68 stopni Celsjusza. Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy.

  7. Podsuszamy 2-3 dni w pokojowej temperaturze, dalsze suszenie odbywa się w temperaturze 6 stopni Celsjusza.

  8. Kiełbasa po ususzeniu idealnie kroi się w cienkie plastry z których osłonka bardzo ładnie się ściąga.

  9. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń