Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiszka gryczana z mięsem i papryką.

Kiszka gryczana z mięsem i papryką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1100 Ocena: 11933

Dodano:

Odsłon: 300

Pikantna kiszka gryczana z mięsem, papryką i pomidorami suszonymi, idealna do pieczenia i smażenia.

Składniki

  • łopatka wieprzowa 1 kg (zmielone przez sito 12 mm)
  • podgardle wieprzowe 15 dag
  • cebula 2 szt.
  • pomidory suszone 2 łyżki
  • kasza gryczana 4 szklanki
  • kasza jęczmienna perłowa 1 szklanka
  • kasza jęczmienna pęczak 3 szklanki
  • domowa pasta rosołowa 2 łyżki
  • bulion mięsny 16 szklanek
  • sos z ostrych papryczek 200 ml
  • świeży lubczyk drobno pokrojony pół pęczka
  • jelito wołowe cienkie, proste 5 m
  • Przyprawy:
  • pieprz ziołowy 2 łyżeczki
  • liść laurowy 1 łyżeczka (mielone)
  • ziele angielskie 1 łyżeczka (mielone)
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona 2 łyżeczki
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • majeranek 3 łyżki
  • sól do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zagotowujemy 16 szklanek wody z domową pastą rosołową. W między czasie smażymy na patelni pokrojone w kostkę podgardle i cebulę.

  2. Do gotującego się bulionu dodajemy wypłukane kasze i rozdrobnione mięso oraz skwarki z podgardla z cebulką. Dodajemy pozostałe przyprawy.

  3. Kasze gotujemy do momentu kiedy zaczną pęcznieć a wywar gęstnieć.

  4. Wówczas kończymy parzenie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut aż kasza ładnie nam dojdzie.

  5. Po 30 minutach mieszamy kasze i studzimy.

  6. W między czasie płuczemy i moczymy w zimnej wodzie jelita wołowe.

  7. Ostudzoną kasze nadziewamy w jelita.

  8. Parzymy 30-40 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza.

  9. Po sparzeniu studzimy w zimnej wodzie 10 minut. Kiszkę możemy piec, smażyć oraz spożywać na zimno.

  10. Kiszka pieczona, podana z sosem i mięsem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń