Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiszka pasztetowa.

Kiszka pasztetowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1380 Ocena: 17383

Dodano:

Odsłon: 1116

Pyszna, smarowalna pasztetowa, idealna na kanapki.

Składniki

  • boczek wieprzowy 1,65 kg
  • serce wieprzowe i 2 z indyka 56 dag
  • wątroba wieprzowa 1 kg
  • domowa kostka rosołowa 3 łyżki
  • wywar z gotowania boczków 0,5 l
  • marchew 1 szt.
  • korzeń pietruszki 1 szt.
  • Natka pietruszki
  • jelita wołowe proste 2 m
  • Przyprawy:
  • pieprz czarny łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • majeranek dobra garść
  • ziele angielskie 10 ziaren.
  • liść laurowy 3-4 szt.
  • cebula 4 szt.
  • 4 ząbki czosnku
  • tymianek 1 łyżeczka
  • bazylia 1 łyżeczka
  • papryka ostra wędzona 1 łyżeczka
  • Sól do smaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Boczek pokrojony w plastry 3 cm, cebulę, serca parzymy w temp. ok 90 stopni 1,5 h, studzimy. Wątrobę moczymy, wycinamy żyły i ścięgna, kroimy w kawałki i smażymy. Ostudzony boczek i wątrobę mielimy w maszynce z sitkiem 2,5 mm. Mielimy najpierw cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę, potem wątrobę, serca i boczek.

  2. Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, sól i pozostałe przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy, rozdrabniamy blenderem. Podczas rozdrabniania dodajemy wywar.

  3. Tak przygotowaną masą pasztetową napełniamy jelito wołowe grube proste, robimy kawałki po 30 cm.

  4. Parzymy 40 minut w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza.

  5. Studzimy zimną wodą 15 minut i do lodówki na noc.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń