Do góry

Dania główne Przepis na:

Klasyczna lazania z mięsem mielonym

Klasyczna lazania z mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 552

Dodano:

Odsłon: 10530

Tradycyjne włoskie danie..

Składniki

  • pół opakowania makaronu do lazanii (ok. 14 płatów)
  • pół kg. mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • pół litra mleka
  • 200g sera żółtego
  • sól, pieprz, oregano, majeranek
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na patelni. Następnie dodajemy mięso mielone, przyprawiamy i podsmażamy. Zlewamy z patelni tłuszcz, dolewamy wodę (ok. szklankę) i dodajemy przecier pomidorowy. Powstały sos przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz oregano.

  2. Do garnka wlewamy około 1.5 litra wody, łyżkę oleju i zagotowujemy. Gotującą się wodę solimy i wrzucamy po 4 płaty makaronu. Makaron gotujemy około 4 minuty.

  3. Beszamel: W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy produkty się połączą, dolewamy powoli zimne mleko i cały czas mieszamy. Sos solimy, można dodać gałki muszkatołowej. Gdy sos będzie gładki i gęsty, ściągamy go z palnika.

  4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy warstwami: mięso w sosie pomidorowym - makaron - beszamel - makaron - mięso w sosie pomidorowym.. Ostatnią warstwą powinien być biały sos. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki i wysypujemy na beszamel. Lazanię pieczemy około 35 minut w 180°C.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń