Do góry

Desery Przepis na:

KLUSKI NA PARZE

KLUSKI NA PARZE

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 3446

Dodano:

Odsłon: 27848

poprostu PYCHOTA

Składniki

  • Mąka pszenna, 0,5kg
  • mleko, szklanka
  • jajka, 2 szt
  • stopione masło, 3 łyzki
  • drożdze, 3 dag
  • sól i cukier
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mleka, drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru sporządzić rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, wbić jaja i wlać rozczyn. Ciasto na kluski wyrabiać ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. Wówczas dodać stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Następnie miskę nakryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować okrągłe kluski wielkości pączków i układać na stolnicy posypanej mąką. Gdy kluski zaczną rosnąć, gotujemy je na parze. Szeroki garnek z wrzącą wodą nakrywamy płócienną ściereczką i obwiązujemy sznurkiem wokół brzegu. Na ściereczce układamy kluski partiami i nakrywamy miską dopasowaną do obwodu garnka. Gotujemy ok. 10 min, aż będą puszyste. Kluski podajemy na gorąco z sosem truskawkowym lub masełkiem i bułką tartą

  2. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

POMPOLINA 12 stycznia 2012 dokładnie. najlepiej koło piecyka albo grzejnika. ja tak zawsze robie i bardzo ładnie ciasto wyrasta:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bladyna31 11 stycznia 2012 Piszesz :"Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia." To mam to dać blisko grzejnika czy co ? :) Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetaa26 08 listopada 2011 Pompolinko, przepis jest genialny! pampuchy sa super, mieciutkie, ja podalam z jogurtem wisniowym. maz byl zachwycony, ja rowniez. gratuluje przepisu i zdolnosci kulinarnych :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma82 17 marca 2011 z mięsnym sosikiem i buraczkami, albo do gulaszu, z owocowym sosem też świetne, u nas mówiło się na nie pyzy na parze, jak zwał tak zwał ale pod każdą nazwą są tak samo pyszne:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 25 lipca 2010 Pysznościowe te kluseczki i pieknie podane.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 21 lipca 2010 a my mówimy na to danie buchty , są świetne zarówno na słodko, jak i na słono

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 21 lipca 2010 a u mnie nazywają się pampuchy:), moja mama robi ze specjalnym sosem z kremówki, którą gotuje się godzinę

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzikcho 20 lipca 2010 Parowańce to była specjalność mojej prababci, ależ mi narobiłaś apetytu ;)))))) pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń