Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski na parze - inaczej Buchty

Przepis dnia 2012-08-15
Kluski na parze - inaczej Buchty

Autor: albert_heijn

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 1146

Dodano: 13.08.2012

Odsłon: 48876

Szybkie, tanie i sycące

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • ok. 3/4 litra mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • sól, cukier do smaku
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczyn: Do wysokiego naczynia wlewam 1 i 0,5 szkl. letniego mleka rozpuszam w nim drożdże , dodaję 1 szklankę mąki , szczyptę soli i odrobinę cukru, całość mieszam,wierzch posypuję cienką warstwą mąki i pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu , dodaję przesianą mąkę, pozostałe mleko z wymieszanymi jajkami, sól, ok. 2 płaskie łyżki cukru, i dokładnie wszystko wyrabiam na jednolitą konsystencję. Wyrabianie ciasta powinno trwać ok.15 min. można użyć robota . Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia . Gdy nasze ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie , rozpoczynamy formowanie klusek. Wierzch ciasta posypuję odrobiną mąki, następnie dużą łyżką urywam po kawałku ciasta i w rękach ( zanurzonych uprzednio w mące) , ruchem kulistym formuje kluskę w kształcie kulki. Każdą uformowana kluskę obtaczam delikatnie w mące i układam na desce posypanej mąką. Gdy kluski nieco podrosną , układamy je w garnku do parowania i parujemy ok. 10 min. Jeżeli nie posiadamy parownika, to na duży garnek na wierzch przywiązujemy gazę, obwiązujemy ja wokół sznurkiem i na nią układamy kluski, które następnie parujemy pod przykryciem 10 min. Po 10 min. parowania warto pierwszą kluskę przełamać na pół i sprawdzić czy już jest gotowa. Kluski podaje na ciepło do sosów pieczeniowych i mięs. Zimne kluski odgrzewamy podobnie jak surowe. Nadmiar uparowanych klusek możemy umieścić w zamrażalce i wykorzystać do następnego obiadu. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nowalijka 16 sierpnia 2012 na lato z koktajlem owocowym truskawkowym lub jagodowym, bądź polewą czekoladowa polane i obsypane kokosem palce lizać, z sosami tez fantastyczne

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elance 16 sierpnia 2012 Świetnie że ktoś dodał ten przepis, kluski są rewelacyjne, mi osobiście przypominają dzieciństwo. Polecam wersję na wakacje z koktajlem truskawkowym , coś wspaniałego :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń