Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kluski śląskie z gulaszem wieprzowym"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 367
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 367
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Składniki
Kluski: Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy, przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków wbijamy jajka, wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i sól, zagniatamy.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, w każdej robimy palcem wgłębienie. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy trzy minuty od chwili wypłynięcia.
Gulasz: Mięso kroimy w kostkę. Cebule i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na smalcu. Wrzucamy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron. Bulion mieszamy z przecierem pomidorowym, wlewamy do mięsa.
Dodajemy liść laurowy, prószymy papryką w proszku, solą i pieprzem. Dusimy 45 minut na małym ogniu. Podajemy z kluskami śląskimi.
Czas przygotowania 60 minut, cena jednej porcji 4,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 410 kcal. Białko 16 g/Tłuszcz 25 g/Węglowodany 43 gŹródło: Rewia