Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 449

Dodano:

Odsłon: 1765

idealne danie na obiad...

Składniki

  • Kluski:
  • ziemniaki 1 kg
  • żółtka 1 szt
  • sól 1 łyżeczka
  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana
  • Sos:
  • mięso wieprzowe 1/2 kg
  • cebula 1 szt
  • olej 2 łyżki
  • curry 1/2 łyżeczki
  • sól
  • Pieprz
  • ziele angielskie 3 szt
  • listek laurowy 2 szt
  • kostka rosołowa 1/2 szt
  • woda 1-2 szkl
  • mąka pszenna 1-2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kluski: Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praske do miski, ciepłą ziemniaczana masę wyrównujemy i wyjmuje 1/4 z miski na bok, w to miejsce wsypujemy 3/4 wysokości mąki ziemniaczanej, reszte uzupełniamy mąką pszenną, dodajemy sól, żółtko i wyrabiamy na gładka mase łacznie z tą odłożoną częscia ziemniaków. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Wodę solimy i gotujemy.na wrzątek wrzucamy delikatnie kluski, zmniejszamy gaz i gotujemy od wypłynięcia 5 minut i wyjmujemy.

  2. Sos: Na rozgrzaną patelnię wkładam pokrojoną w kostkę wieprzowinę, posypuję solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso smażę dotąd, aż zarumieni się na ciemno, często obracam, aby mięso się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodaję drobno posiekaną cebulę i podsmażam ją. Przekładam mięso z cebulą do rondelka z gorącym bulionem, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Przykrywam garnuszek i gotuję całość na niewielkim ogniu. Dodaję do smaku curry, sól i pieprz. Zagęszczam całość mąką. Gotuję jeszcze ok. 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń