Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie ze śliwką

Kluski śląskie ze śliwką

Autor:

Przepisów i artykułów: 331 Ocena: 3747

Dodano:

Odsłon: 242

Pyszne kluski, nie tylko na piątek i nie tylko dla dzieci.

Składniki

  • CIASTO:
  • -ziemniaki ok.2 kg -mąka ziemniaczana(1/4 objętości ziemniaków)
  • -1 jajko -sól
  • DODATKOWO:
  • -połówki śliwek -cukier -masło -bułka tarta
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie.
    Przepuścić przez praskę.Ostudzić do ciepłego.
    W misce ziemniaki przyklepać,podzielić na 4 części.
    Jedną wyciągnąć na pozostałe ziemniaki a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
    Dodać rozkłócone jajko,można jeszcze posolić.
    Zagnieść i podzielić na części.

  2. Robić wałki ,pokroić.Robić kulki, rozpłaszczać i wkładać połówkę śliwki,posypać cukrem i zlepiać.(cukru nie można dać za dużo , żeby śliwki nie puściły soku)

  3. Wrzucać na gotującą posoloną wodę.Gotować pod przykryciem do momentu wypłynięcia.Od czasu do czasu mieszając.Pogotować parę minut i wyjmować durszlakiem.
    Podawać polane przyrumienioną na maśle, tartą bułką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń