Do góry

Desery Przepis na:

Kluski z serem, czyli leniwe

Kluski z serem, czyli leniwe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 22

Wypróbowany przepis na "Kluski z serem, czyli leniwe"

Składniki

  • 1/2 kg białego sera
  • 10-15 dag ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 5-6 dag mąki ziemniaczanej lub pszennej
  • łyżeczka cukru
  • bułka tarta
  • łyżka masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj, postaw na ogniu, by odparowały. Pozostaw do ostygnięcia. Zagnieć praską lub wraz z serem zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj jajka, masło, mąkę ziemniaczaną lub pszenną, cukier i kilka minut zagniataj.

  2. Uformuj dłonią wałeczki o grubości 3 cm, spłaszcz płaską stroną noża. Pokrój w ukośne kawałki o szerokości 2-3 cm. Wrzucaj do osolonej wrzącej wody i gotuj 3 minuty.

  3. Na patelni rozpuść masło, wymieszaj z bułką tartą. Dodaj odcedzone kluski i podsmażaj kilka minut. Podawaj z dżemem lub słodką śmietanką.

  4. Czas: około 50 minut.

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń