Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kluski z serem, czyli leniwe"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 79
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 137
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 79
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 137
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj, postaw na ogniu, by odparowały. Pozostaw do ostygnięcia. Zagnieć praską lub wraz z serem zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj jajka, masło, mąkę ziemniaczaną lub pszenną, cukier i kilka minut zagniataj.
Uformuj dłonią wałeczki o grubości 3 cm, spłaszcz płaską stroną noża. Pokrój w ukośne kawałki o szerokości 2-3 cm. Wrzucaj do osolonej wrzącej wody i gotuj 3 minuty.
Na patelni rozpuść masło, wymieszaj z bułką tartą. Dodaj odcedzone kluski i podsmażaj kilka minut. Podawaj z dżemem lub słodką śmietanką.
Czas: około 50 minut.Źródło: Dobry Tydzień