Do góry

Dodatki Przepis na:

Kluski zawijane

Przepis dnia 2014-07-03
Kluski zawijane

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 730

Dodano:

Odsłon: 54809

Kluski ziemniaczane w nowym wymiarze.

Składniki

  • 750 g ziemniaków
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 100g mąki pszennej
  • sól i szczypta gałki muszkatołowej
  • 100g Margaryny lub masła
  • 150g bułki tartej
3-4 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. *Ziemniaki obrać, ugotować i przepuścić przez prasę do ziemniaków.
    *Dodać oba rodzaje mąk, jajko ,sól i gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszać na jednolitą masę.
    *Ziemniaczaną masę rozwałkować na pergaminie do pieczenia na jakieś 5 mm. Staramy by wyszedł nam kwadrat lub prostokąt.

  2. W patelni rozgrzać tłuszcz a na nim zrumienić bułkę tartą.

  3. Zrumienioną bułkę rozprowadzamy cienko na rozwałkowanym cieście ok 3/4 powierzchni (tam gdze będziemy sklejać rulon zostawiamy bez bułki) i możliwie najciaśniej przy pomocy rąk i pergaminu zwijamy w rulon.

  4. *W szerokim garnku gotujemy wodę z solą i odrobiną oleju.
    *Ziemniaczany rulon kroimy na połowę i wkładamy do wody. Gotujemy na małym ogniu 5 minut, a następnie pozostawiamy w wodzie przez następne 6 minut. Bardzo delikatnie wyjmujemy z wody przy pomocy dwóch cedzakowych łyżek i kroimy na odpowiednie porcje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maluszekk 12 lipca 2014 Fajny przepis :) Lubię kluski śląskie, w moim domu były w każdą niedzielę z roladą i modrą kapustą. Takiej wersji nie próbowałam, trzeba mi to nadrobić.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wegeta 05 lipca 2014 Do książki.W najbliższym czasie do zrobienia.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń