Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 3338

Dodano:

Odsłon: 16170

Lato powolutku dobiega końca. Nie powinniśmy się z tego powodu martwić bo jesień to doskonały czas dla domowej kuchni. Knedle ze śliwkami to forpoczta jesiennych przysmaków.

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Umyte śliwki pozbawiamy pestek i ogonków. Używajcie do knedli śliwek twardawych i nieprzejrzałych. Dzięki temu śliwka podczas gotowania knedli nie zamieni się w mus owocowy ze skórką. Polskie młode węgierki nadają się na knedle doskonale.

  2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ostudzone kartofle ubijamy i ucieramy na gładką masę. Wypełniamy nimi miskę i masę dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy z miski i w jej miejsce sypiemy do równego ziemniaczanej mąki. Wyjęta część ziemniaków wraca do miski i całość mieszamy bardzo dokładnie. Jeśli masa wydaje nam się zbyt kleista podsypujemy mąki ziemniaczanej.

  3. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki (ciut większe niż na kluski bo do środka musi nam się jeszcze zmieścić śliwka) i każdą z nich rozpłaszczamy na gruby placek. Układamy na placku pozbawioną pestek śliwkę, a placek zawijamy, sklejamy brzegi i ponownie formujemy kulkę. Odkładamy knedel na blat oprószony ziemniaczaną mąką.

  4. Knedle gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Pamiętajcie by woda, na którą wrzucacie kluski, nie hulała. Utrzymując odpowiednią temperaturę wody, mieszamy kluski delikatnie drewnianą łyżką by się nie skleiły i nie przywarły do dna. Knedle powinny gotować się po wypłynięciu na powierzchnie jakieś 3, góra 4 minutki.

  5. W linku pod wpisem znajdziecie inne przepisy na domowe kluski i pierogi. Zapraszamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ola100 27 sierpnia 2014 a do kazdej sliwki wsype cukier +cynamon bedzie pyszne i zakleje haha

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

srk76 06 września 2013 Anik

Tak. Nie używam jajek do klusek, knedli czy kopytek. Nie ma takiej potrzeby.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Anik 30 sierpnia 2013 a co z jajkiem nie dodajemy, tylko same ziemniaki i mąka ?

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

srk76 30 sierpnia 2013 asiella88

To może być całkiem apetyczny pomysł. Spróbujemy jak dzieci w domu nie będzie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asiella88 29 sierpnia 2013 a gdyby tą śliwke jeszcze zamarynować w jakimś alkocholu np rum i brązowy cukier dopiero potem wkładać co myślicie ?

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń