Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super danie na większą ilość osób. Żadnego gotowania.
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 343
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 122
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 343
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 122
Składniki
Potrzebny do tego jest żeliwny kociołek z przykręcaną śrubami pokrywa, który po napełnieniu i zakręceniu wkłada się na ok. 1-1,5 godz. na podpórkach do ogniska. Jeżeli nie dysponujemy kociołkiem i ogniskiem, może być wysokie gliniane żaroodpore naczynie z pokrywką, które wkładam do piekarnika.
W naczyniu układamy na spodzie liście kapusty, na to ziemniaki, boczek, cebulę i pomidory, znów kapustę itd. i tak aż dojdziemy do wierzchu, na którym powinna być kapusta.
Każdą warstwę należy posolić i popieprzyć.
Pieczemy w piekarniku w temp. ok 170 stopni przez 1-1,5 godz. (zależy od wielkości naszego naczynia). Można nim nakarmić masę osób.
Smacznego