Do góry

Dania główne Przepis na:

Kokardki ze słodkim groszkiem i boczkiem

Kokardki ze słodkim groszkiem i boczkiem

Autor: Matematyczka

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 760

Dodano: 09.07.2012

Odsłon: 3315

Od dawna chciało mi się takiego połączenia- wyszło bardzo dobre i te zielone groszki, takie 'radosne' :)

Składniki

  • Makaron, u mnie kokardki, ok 200g
  • groszek zielony (świezy lub mrożony), 200g
  • Boczek wędzony, 150g
  • woda, 150ml
  • śmietana 18%, 1 łyżka
  • maka, 0,5 łyzeczki
  • cebula dymka, wg uznania
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Boczek pokroić w paseczki lub kostkę., zrumienić na patelni na łyżce oleju lub nie (zalezy od tłustości boczku)- zrobić coś ala skwarki.

  2. Na drugiej patelni podsmażyć odrobinę dymki, dodać groszek (w moim wypadku mrożony), podsmażyć razem. Podlać wodą, przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową(odrobina) i gotować tak około 5-10 min (tak aby groszek się nie rozpadał, ale był miękki). W szklance połączyć śmietanę z mąką, dodać do sosu, dokładnie wymieszać, zagotować.

  3. Ugotowany, gorący makaron połączyć z sosem, dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze i posypać boczkowymi skwarkami. SMACZNEGO :)

  4. UWAGA! Z groszkiem z puszki to nie będzie to samo, ale kiedyś też robiłam i było niezłe. Wtedy tylko nie trzeba gotować groszku. Zamiast boczku można użyć dowolnej wędliny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń