Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kołacz ze śliwkami i wanilią"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 625
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 185
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 625
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 185
Składniki
Pokrojone masło zagnieć z mąką przesianą z proszkiem, 50 ml zimnej wody i zapachem waniliowym. Ciasto owiń folią i odłóż na godzinę do lodówki.
Śliwki poprzekrawaj na połowy, dodaj laskę wanilii, badian i cukier. Wymieszaj i odstaw na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj przez folię na okrągły placek o grubości 4 mm.
Marcepan rozwałkuj na placek tej samej wielkości i połóż go na cieście. Na środku ciasta rozłóż śliwki razem z przyprawami, a krawędzie ciasta pozaginaj do środka.
Kołacz wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 35 minut.
Czas przygotowania: 70 minut. Poziom: średni.Źródło: TV14