Do góry

Desery Przepis na:

Kołoczki Babci Anieli

Przepis dnia 2012-11-21
Kołoczki Babci Anieli

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 326

Dodano:

Odsłon: 22944

Wspaniałe ciasteczka, smak dzieciństwa.. Polecam na szare, sobotnie popołudnie:) Ich jedyną wadą jest to, że szybko znikają ze stołu!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z 1/2 łyżki cukru i mlekiem. Mąkę wymieszać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, posiekać z masłem, dodać jajko, rozczyn z drożdży i śmietanę, następnie wyrobić szybko ciasto. Uformować w kulę i włożyć do lodówki na godzinę, może być na całą noc.

  2. Ciasto wałkować na grubość ok. 1 cm, wycinać kwadraty, napełniać marmoladą, masą makową (jak do makowca) lub masą serową (40dkg białego sera wymieszać z jajkiem i proszkiem budyniowym).

  3. Sklejać przeciwległe rogi tworząc takie "półkoperty". Jeśli rogi nie chcą się skleić można im pomóc smarując je mlekiem.

  4. Piec kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 180o. Po wystygnięciu dekorować lukrem zrobionym z cukru pudru i wody lub soku z cytryny:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wytrawny 21 listopada 2012 Wygladaja niesamowicie apetycznie:) Mniammi!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń