Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowa pianka

Kolorowa pianka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Kolorowa pianka"

Składniki

  • 50 dag serka mascarpone
  • 50 dag śmietanki kremówki 30 proc
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 6 dag kawy cappuccino w proszku
  • 5 łyżek cukru pudru
  • aromat waniliowy; Na mus jagodowy: 1 kg jogurtu naturalnego
  • 30 dag jagód
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 4 łyżki cukru Ponadto: galaretka jagodowa
  • 10 dag jagód
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 3 łyżeczki żelatyny rozpuść w 1 szklanki wrzątku. Do 25 dag mascarpone dodaj cappuccino, wymieszaj. Połowę śmietanki ubij mikserem z 2 łyżkami cukru. Nie przerywając miksowania wlej wystudzoną żelatynę. Śmietankę dodaj do mascarpone, wymieszaj. Masę przelej do foremki, schłodź.

  2. Jagody rozdrobnij blenderem. Dodaj cukier, wymieszaj. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku. Do jogurtu dodaj mus jagodowy, wymieszaj. Do 3 masy dodaj 3 przestudzonej żelatyny, wymieszaj. Wyłóż na masę cappuccino, schłodź.

  3. Żelatynę rozpuść w 1 szklanki wrzątku. Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Wlej żelatynę, zmiksuj. Do mascarpone dodaj kilka kropli aromatu waniliowego i ubitą śmietankę, wymieszaj. Przełóż na mus jagodowy, schłodź.

  4. Galaretkę rozpuść w 300 ml wrzątku. Do pozostałej masy jagodowo-jogurtowej dodaj żelatynę, która została, wymieszaj. Przelej na mus waniliowy. Schłodź. Na wierzch wylej tężejącą galaretkę, udekoruj jagodami.

  5. (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 370 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń