Do góry

Desery Przepis na:

Kolorowe ciasto

Kolorowe ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 558

Dodano:

Odsłon: 2616

Pyszne ciasto z masą marchwiowo - jabłkową i budyniową. Prawie jak tort.

Składniki

  • Biszkopt :
  • 6 jajek
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki stopionej margaryny
  • 1 szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Masa marchewkowo - jabłkowa
  • 350 g marchewki
  • 650 g jabłek
  • 2 szk wody
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Masa budyniowa :
  • 1/2 l mleka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szk cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g margaryny
  • Galaretka :
  • 500 g drobnego bezpestkowego winogrona
  • 3 galaretki kiwi
  • 1 l wody ( gorącej, przegotowanej )
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt :
    Żółtka oddzielić od białek.
    Do białek dodać szczyptę soli a do żółtek wsypać cukier oraz cukier waniliowy.
    Żółtka utrzeć do białości, potem przesiać do nich mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
    Z białek ubić pianę, część dodać do ciasta, wymieszać a potem dodać resztę piany i połączyć wszystko ale delikatnie.
    Blachę do ciasta o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia a potem wylać do niej ciasto.
    Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
    Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki.

  2. Masa marchwiowo - jabłkowa
    Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Do szerokiego rondla wlać wodę, zagotować, wrzucić startą marchew i dusić do miękkości.
    Potem jabłka obrać, umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, dodać do marchewki i dusić dalej do miękkości jabłek.
    Gdy jabłka są miękkie wsypać galaretki i dokładnie wszystko wymieszać a potem przestudzić do lekkiego ścięcia.

  3. Masa budyniowa :
    Do garnka przelanego zimną wodą wlać połowę mleka, wsypać cukier puder i zagotować.
    Resztę mleka wymieszać z żółtkami i obiema mąkami.
    Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i ciągle mieszając aby nie było grudek ugotować budyń.
    Gotowy przykryć, wystudzić.
    Gdy budyń wystygnie w misce utrzeć miękką margarynę i ciągle ucierając dodawać porcjami zimny budyń.
    Miksować aż masa dobrze się połączy.

  4. Galaretka :
    Do dowolnego naczynia wlać gorącą i przegotowaną wodę, wsypać galaretki kiwki i dokładnie wymieszać.
    Schłodzić i zostawić do lekkiego stężenia.

  5. Przełożenie :
    Na dno blaszki, w której piekł się biszkopt włożyć papier z pieczenia biszkoptu i podwyższyć boki bo ciasto będzie dość wysokie.
    Do przygotowanej formy włożyć jeden placek, nasączyć go słabym naparem herbaty ( u mnie czarna English Breakfast ).
    Na biszkopt wyłożyć masę marchewkowo - jabłkową, wyrównać powierzchnię i wstawić do stężenia do lodówki.
    Potem wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim nasączonym herbatą biszkoptem i ponownie wstawić ciasto do lodówki na około 30 minut.
    Następnie wyjąć ciasto z lodówki, na górze rozłożyć umyte i suche winogrona a na nie rozłożyć tężejącą galaretkę.
    Gotowe ciasto położyć w chłodne miejsce do całkowitego związania się ciasta.
    Na koniec kroić w kostkę i zajadać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń